top of page

Älykkään valmistuksen tiekartan päivityspaja 9.4. Sandvik Turun tehtaalla

Älykäs valmistus 2035 tiekartta toteutustutkakuvineen on herättänyt mukavasti mielenkiintoa niin teollisuuden, tutkimuksen kuin julkistoimijoidenkin keskuudessa. Yhteiselle agendalle sekä tiedolle miten toteutus etenee, on nähty tarvetta ja työkalu on otettu positiivisesti vastaan. Tiekartta ei ole staattinen dokumentti, vaan sen tulee seurata aikaa. Se kehittyy ajassa ympäristön ja tarpeiden muuttuessa sekä mahdollistajien esim. teknologiakehitys edetessä. Tiekartan varaan rakentuvat systeemiset toteutusjatkumot, joilla yhteisesti asetettuihin tavoitteisiin päästään. 9.4.2025 Sandvikille Turkuun oli kokoontunut kattava joukko yritysedustajia ja tutkijoita päivittämään tiekarttaa ja muodostamaan isoa kuvaa seuraavista käytännön kehityksen askeleista.


Yritysedustajat ja tutkijat ovat kokoontuneet isoon huoneeseen keskustelemaan tiekartasta.

Valmistus on Suomelle elintärkeää, sillä se luo työpaikkoja, edistää vientiä ja tukee koko kansantalouden kasvua. Tulevaisuuden valmistus avaa meille paljon uusia mahdollisuuksia, joita valotettiin työpajan alustuksessa:


1.       Uusi arvo – tuotelinssi. Tuote ominaisuuksineen ja palveluineen on tekijä, joka mahdollistaa arvon ostaville loppuasiakkaille sekä tuotetta valmistaville yrityksille. Tulevaisuuden valmistus on tässä kuvassa keskeinen uuden arvon mahdollistaja liittyen itse valmistettavaan tuotteeseen ja siihen kytkeytyviin palveluihin.


2.       Jalostusarvon nosto. Korkea jalostusarvo on yritystemme ja Suomen talouden kilpailukyvyn, innovaatioiden sekä pitkäjänteisen kasvun kannalta keskeinen tekijä. Korkean jalostusarvon tuotteet monipuolistavat teollisuustuotantoamme ja tuottavat enemmän vientituloja. Ne lisäävät talouden kokonaistuotantoa ja luovat työpaikkoja.


3.       Kustannustehokkuus toiminnassa. Kustannustehokkuus on tulevaisuudessakin keskeisen tärkeä kilpailutekijä – mutta ei ainoa. Tulevaisuudessa kykenemme luomaan kustannustehokkuutta uudella, valmistuksen mahdollistamalla kulmalla sekä ennen kaikkea siirtymään pahimmasta kustannuskilpailustakehästä ulos olemalla jatkossa aina askel kilpailijoita edellä esim. arvoa mahdollistavissa tuoteominaisuuksissa.


Yhteistyössä ja avoimessa keskustelussa oli jälleen kerran voimaa. Itse työpajassa rakentui runsaasti uusia lähestymisiä ja yhteisiä mielenkiinnon kohteita, jotka läpileikkasivat kaikkia kuutta älykkään valmistuksen tiekartan teemaa:


1.       Älykkyyttä valmistamassa

2.       Vihreä valmistus

3.       Vahva toimitusverkosto

4.       Uusi työ

5.       Uudet valmistusteknologiat ja paradigmat

6.       Autonominen toiminta ja automaatio


Keskustelua käytiin ja tulevaisuuskuvaa piirtyi paljon eritoten uuden arvon ympärillä. Tuotelinssi nähdään mielenkiintoisena kehyksenä tarkasteltaessa valmistusta ja sen kehittämistä Suomessa. Kun tuotteeseen liittyvän uuden arvon muodostukseen löydetään oikeita ratkaisuja myös valmistuksen kentästä, päästään suomalaisen valmistuksen kilpailukyvyssä ja pitovoimassa iso loikka eteenpäin.


Data ja datan monenkeskinen hyödyntäminen on uuden arvon mahdollistamisessa useassakin suhteessa keskiössä. Tuotteeseen liitetty data – kuten valmistus ja käyttödata – ja sen turvallinen jakaminen nousivat näin pöydissä käydyissä keskusteluissa tärkeään rooliin. Datan arvo on suuri, siitä hyötyvät valmistaja, tuotteen käyttäjä, mutta myös kolmannet osapuolet. Uutta kuvaa niin tarvittavista teknisistä edellytyksistä kuin itse arvoehdotuksistakin piirtyi runsaasti.


Tekoälyä puhututtaa paljon, eikä sitä sivuutettu tässäkään yhteydessä. Tekoälyn nähdään tuovan tukea ihmisen päätöksentekoon, robottien ja muun automaation hyödyntämiseen sekä valmistuksen operaationhallintaan. Tulevaisuudessa myös kokonainen tuotantoyksikköjen verkosto kyetään optimoimaan reaaliaikaisesti hyödyntäen tekoälyä. Tuotekehityksen ja valmistuksen siilojen nähdään sulautuvan ja tuotekehityksessä tekoäly luo uusia myös valmistukseen kytkeytyviä mahdollisuuksia esim. erilasten avustavien työkalujen tullessa osaksi suunnittelujärjestelmiä.


Uuden työn ja valmistuksessa hyödynnettävien teknologioiden tiimoilta syntyi myös runsaasti keskustelua ja tulevaisuuskuvakirjauksia. Osaaminen, työtä helpottavat ratkaisut, tilannetietoisuuden yleinen kasvattaminen sekä uuden tason kognitiiviset autonomia ja automaatioratkaisut olivat keskeisiä nostoja. Ihmisen rooli valmistuksessa keskittyy niihin tehtäviin, joissa olemme hyviä, esim. päätöksentekokykyä vaativat tehtävät sekä erityisen haastavat työvaiheet.


Vihreän siirtymän edellyttämät ’R-kierrot’ (reduce – repair – repurpose – reuse – remanufacture - recycle) ovat tulevaisuuden arkipäivää. Toteutuminen edellyttää uutta ajattelua laajasta tuotekehityksen, valmistuksen sekä käytön näkökulmista. Kestävän kehityksen nähdään muodostavan kilpailuvaltin, erityisesti ensi vaiheessa Euroopan markkinoilla, joissa sääntely ohjaa yrityksiä sekä tuotteiden käyttäjiä yhä ympäristöystävällisempään suuntaan.


Valmistus tapahtuu aina verkostossa. Tulevaisuuden vahva tuotantoverkosto saadaan dataa hyödyntäen ja roolitukset oikein rakentaen hengittämään samaan tahtiin. Tämä mahdollistaa monipuolisen verkostotason optimoinnin ja näin esim. nopeat reagoinnit markkinoilla tapahtuviin muutoksiin.


Tiekarttamatka jatkuu. Nyt tehdyn päivitystyön tuloksia saamme näkyville keskusteluun ja hyödynnettäviksi ennen kesälaitumille siirtymistä. Kannattaa pysyä kanavalla!


Kirjoittaja:


Harri Nieminen




Yhteistyössä:











Comments


bottom of page